YMCA bureau Noord Oost

"Een knuffel en ik was verkocht"

Een sfeerimpressie van een stagiaire:


Door mijn stage bij Y Camps ben ik in contact gekomen met Dinet. Ik wilde meer contact met kinderen en wilde mij inzetten voor de YMCA. Zo ben ik terecht gekomen op het AZC in Schalkhaar. Toen ik er voor het eerst kwam vond ik het spannend. Je hoorde zoveel in het nieuws over vluchtelingen en dit waren niet bepaald positieve verhalen.

Ik kwam voor het eerst op het AZC aan en er rende gelijk een meisje op mij af om mij een knuffel te geven. Vanaf dat moment was ik verkocht.
Ik heb mij tijdens de kerstvakantie een aantal dagen ingezet op het AZC. Met een groep vrijwilligers organiseerden wij elke dag andere activiteiten. De ene dag gingen wij knutselen en de andere dag hadden wij een workshop dansen. De meeste vrijwilligers in de kerstvakantie waren nog niet op het AZC geweest. De kinderen vonden het geweldig om te laten zien wat zij allemaal konden. Dit zag je terug in het maken van knutselwerkjes en natuurlijk hun gevoel voor dansen.

Ik heb het echt naar mijn zin gehad in de kerstvakantie. Er hing een ontspannen sfeer en de samenwerking tussen de verschillende vrijwilligers ging top. Vooral het heerlijke gevoel als je een leuke, gezellige dag had gehad en de kinderen met een stralend gezicht de deur uitliepen.
De oudere kinderen heb ik vooral zien genieten van de dansworkshop. De jongens wilden ’s avonds allemaal weer komen en stonden om half 6 alweer voor de deur. De kleine kinderen vinden het heerlijk om te knutselen. Tijdens het knutselen werd er dan ook hard gezongen. Lekker sinterklaasliedjes zingen, terwijl sinterklaas allang in Spanje zat. En zelfs ik leerde Nederlandse liedjes van hen die ik nog nooit had geleerd.

Een nadeel vind ik dat je soms moest improviseren. Op dat moment zijn de juiste materialen er niet of wordt er verbouwd. De eerste paar dagen in de kerstvakantie was dit ook het geval. Wij zaten in een ander gebouw op het AZC en moesten onze materialen voor die dag even zoeken. De dag bestond uit twee groepen. De eerste groep kwam van drie tot vijf en de tweede groep van half zeven tot half negen. Ik had niet verwacht dat ik het zwaar zou vinden. Ik was al eerder op het AZC geweest en wist wat ik kon verwachten. Na de eerste groep was ik vaak al vermoeid en had ik toch even de tijd nodig om bij te komen. Vooral de eerste dag van de kerstvakantie merkte ik dat. De eerste twee dagen kwam er een groep kinderen uit Staphorst. Zij deden deze dagen mee met de activiteiten. Het waren een stel giechelende meiden die van kletsen houden. Het was leuk om te zien dat sommige meiden alle kinderen even langs gingen om een praatje met hen te maken. Zo werd de groep toch een beetje gemengd.

Na de kerstvakantie blijf ik vrijwilligerswerk doen op het AZC. Ik raad het iedereen aan om met zo’n geweldige groep te werken. De kinderen zijn enthousiast, vrolijk en leergierig. Je leert de kinderen niet alleen wat, maar je leert er zelf ook van. En daar staat de YMCA voor!