YMCA bureau Noord Oost

De Hollandse Kamer in Belarus (Wit-Rusland)

Om het jaar heeft de YMCA een nieuwe solidariteitsactie waar zij zich op richten. Wij vragen iedereen een handje te helpen om geld in te zamelen voor het steunen van deze actie.


In de komende jaren 2018 en 2019 staat de solidariteitsactie van YMCA Nederland in het teken van YMCA Belarus (Wit-Rusland). In Belarus zijn 7 YMCA’s actief en zij richten zich vooral op jeugdwerk zoals wij dat in Nederland ook kennen maar zijn ook de organisatie achter de scoutingactiviteiten voor de jongeren.


Wit-Rusland is een binnenstaat in Oost-Europa. Het land grenst aan Rusland, Oekraïne, Polen en Litouwen en Letland. De hoofdstad is Minsk. Het solidariteitsproject richt zich op het ontmoeten en uitwisselen van vrijwilligers van YMCA Belarus en YMCA Nederland en op het opknappen van een ruimte in het jongerencentrum Ponyemontsy in de regio Lida wat niet ver ligt van de hoofdstad.


Lida is een stad met 98.231 inwoners. De YMCA in Lida bestaat al sinds 1995 en heeft als missie en visie; persoonlijke ontwikkeling en het promoten van een gezonde levensstijl. Ze organiseren educatieve, culturele en informatieve evenementen voor kinderen en jongeren.


De ruimte die in het jongerencentrum wordt opgeknapt zal de ‘Hollandse Kamer’ gaan heten. Het centrum van Ponyemontsy (jongerencentrum) zit in een oude school en hier kunnen jongeren tijdens een zomerkamp diverse trainingen volgen op het gebied van zelfpresentatie, mensenrechten, HIV-bescherming, zelfbewust denken en Wit-Russische tradities.


Er ligt een plan om in 2019 een werkkamp te organiseren in Ponyemontsy om hier ook daadwerkelijk aan de ‘Hollandse Kamer’ te gaan bouwen in samenwerking met Wit-Russische vrijwilligers van het jongerencentrum. Voor het kunnen opknappen van deze ruimte en het organiseren van de training is een fondsenwerving van ongeveer 10.000 euro nodig. Hiervoor zullen de komende tijd diverse acties worden georganiseerd om dit geld bijeen te brengen. Bijvoorbeeld door deelname aan Clubstriid, Tri-axY, tijdens seniorenweken op de ESH en bij acties van lokale groepen.


Wij willen jullie aanmoedigen om mee te helpen door samen geld in te zamelen voor deze mooie actie! In februari is onze actiemaand waarin wij hier extra aandacht aan willen geven.

 

 

Er zijn 2 Y-Choise programma’s  2.0 gemaakt. Doe er je voordeel mee en ga er mee aan de slag!  Ze zijn te downloaden via de volgende linkjes: https://www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Y-Choice-programma-geven-en-ontvangen.pdf

https://www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Y-Choice-programma-solidariteit.pdf

Voor leuke, grappige en creatieve ideeën om met een groep geld in te zamelen kun je doorklikken naar de flyers

https:///www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Publicatie-straattheater.pdf

https:///www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Publicatie-chocolademelk-te-koop.pdf

https:///www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Publicatie-filmmarathon.pdf

https:///www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Publicatie-heitje-voor-een-karweitje.pdf

https:///www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Publicatie-optreden.pdf

https://www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Publicatie-restaurantflyertips.pdf

https:///www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Publicatie-sponsoractie.pdf

https:///www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Publicatie-stoppotje.pdf

https:///www.ymca.nl/wp-content/uploads/2018/02/Publicatie-veiling.pdf

. Laat je inspireren en motiveren. 

 

Als mensen voor de Solidariteitsactie Belarus willen doneren kan dat via bankrekeningnummer NL 81 INGB 0000 359111 van YMCA Vluchtelingenwerk onder vermelding van ‘Solidariteitsactie Belarus’.