YMCA bureau Noord Oost

YMCA heeft een trainingslijn ontwikkeld voor alle functies binnen het jeugdwerk.  

 

Als vrijwilliger besteed je een deel van je tijd aan het Jeugdwerk en daar wil je ook graag iets voor terugkrijgen. Je wilt je graag ontwikkelen om zo je taak binnen het jeugdwerk beter uit te voeren en hierdoor meer plezier te beleven . YMCA heeft hiervoor een trainingsaanbod ontwikkeld dat uitdagend is voor elke vrijwilliger; of je nu een kinderclub begeleidt, kampstaf bent of een bestuursfunctie hebt. We gaan uit van de kwaliteiten van de deelnemers en nemen deze als uitgangspunt om verder te kunnen groeien.Trainingshuis

De verschillende functies binnen het jeugdwerk vragen om verschillende kennis en vaardigheden. Daarom is er voor alle functies binnen het jeugdwerk een doorgaande trainingslijn:

 • Basistraining Jeugdwerk; voor nieuwe clubleiding en kampstaf

Bestaande uit 3 dagdelen modules  over 'Wat is Jeugdwerk', 'De groep  en jij' en 'Programmeren'.

 

 • Training Jeugdwerk; voor ervaren clubleiding en kampstaf

bestaande uit 3  dagdelen over 'Sterk Jeugdwerk', 'Gewenst en ongewenst gedrag' en 'Sociale veiligheid en thematisch werken'.

 

 • Verdiepingstraining Jeugdwerk; voor clubleiding en kampstaf en andere vrijwilligers

bestaande uit verschillende keuzemodules rondom kampwerk, sociale veiligheid, gedrag van kinderen/tieners, groepsprocessen en communicatie of Programmeren.

 

 • Specialisatietraining Coördineren/Leidinggeven; voor hoofdstaf, mentoren en jeugdouderlingen

bestaande uit 2 of 3 dagdelen rondom Leidinggeven aan vrijwilligers, Communicatie en Omgaan met verschillen.

 

 • Specialisatietraining Besturen; voor werkgroepleden, besturen en jeugdraden

bestaande uit 2 of 3 dagdelen rondom 'Wat is besturen', 'Vrijwilligersbeleid' en 'PR/Communicatie'. •  Informatie specifieke doelgroepen
Bestaande uit 1 dagdeel rondom kinderen met diabetes, vluchtelingen, kinderen met een zorgbehoefte en eenoudergezinnen.

Deze trainingslijnen kun je volgen met alle vrijwilligers binnen jouw vereniging of groep maar natuurlijk kun je ook aansluiten bij de al geplande bijeenkomsten.Maatwerk

Het is mogelijk om als groep een training op maat aan te vragen waarbij de inhoud van de trainingen aangepast kan worden aan de vraag van de groep. En door het samen volgen van een training, werk je als groep ook aan teambuilding.Proeverij

Gedurende het jaar organiseert de YMCA proeverijen voor vrijwilligers. Elke proeverij bestaat uit een aantal workshops rond een thema. Bij aanmelding kun je aangeven welke workshops je graag wilt volgen. Op basis van de aanmeldingen maken we dan een programma. Je gaat na afloop naar huis met verschillende nieuwe ideeën voor je eigen jeugdwerk die je meteen de volgende dag in kunt zetten.


De kosten bedragen €8,50 per persoon.

Voor het komende seizoen staan proeverijen met de volgende thema’s gepland:

 • Buitengewoon Buiten
 • Sociale Veiligheid
 • Gedrag van kinderen en tieners
 • Geloofszaken
 • Spel

 Kijk voor de data in de agenda.Praktische informatie

Alle trainingen zijn praktisch en concreet. Na afloop kun je het geleerde meteen toepassen in de praktijk.

De trainingen worden gegeven door speciaal daarvoor opgeleide trainers. Iedere deelnemer krijgt bij elke training een trainingsmap waarin alle informatie nog eens na te lezen is.

Alle trainingen worden, als je minimaal 8 deelnemers hebt, bij jullie in de plaats gegeven. Kom je niet aan dit aantal deelnemers, geef dit dan aan ons door. Wij kijken dan of er in de buurt nog groepen zijn die we kunnen benaderen zodat jullie de training samen kunnen volgen.