YMCA bureau Noord Oost

Verdiepingstraining Veiligheid

Standaardmodule Pesten & Plagen: Pestgedrag in groepen. Wat kun je doen? Hoe voorkom je het?

Pestgedrag kan overal voorkomen; in grote of kleine groepen. Iedere vrijwilligersorganisatie hoopt natuurlijk dat het bij hen niet het geval zal zijn.

Om de kans op pestgedrag binnen een organisatie zo klein mogelijk te maken, is preventie van belang. Pesten heeft namelijk niet alleen gevolgen voor het slachtoffer, maar ook voor de groep en uiteindelijk voor de organisatie. Zonder actie kan pesten niet voorkomen of verholpen worden.

In een bestaande pestende groep lijken pestpatronen moeilijk te doorbreken. Soms is dat waar. En pesten negeren kan ‘dodelijk’ zijn; een gepeste kan z’n hele leven hier last van blijven houden. Ondanks dat het soms moeilijk is kan er heel goed iets tegen gedaan worden.

 

Deze module biedt achtergronden van pesten en plagen. Hoe voorkom je pesten in een nieuwe groep? En het bevat handvatten om een pestende groep naar een plagende groep om te vormen. 


Standaardmodule Kinderen mij een zorg

Als vrijwilliger geef je om de kinderen en tieners waarmee je werkt en soms zijn ze je écht tot zorg. 

Herken jij het volgende? Je maakt je zorgen over een kind dat bijvoorbeeld erg druk is, veel blauwe plekken heeft, schichtig reageert op jouw hand op haar schouder of iets vertelt over zijn nare thuissituatie. Maar vanuit je rol als vrijwilliger weet je vaak niet wat je moet doen. Toch kun jij veel betekenen! 
In de trainingsmodule 'Kinderen, mij een zorg!' geven we je informatie en handvatten over datgene wat jij kunt doen als vrijwilliger in dit soort situaties zodat een kind zo snel mogelijk geholpen kan worden. 
Na deze praktische trainingsmodule weet jij welke stappen je kunt ondernemen. Als vrijwilliger kun je signalen in een vroegtijdig stadium opmerken en deze bespreekbaar maken. Het oplossen van problemen is vervolgens een taak van professionals. 
Bekijk ook eens dit filmpje.  

 

Keuzemodule EHBO

We vertellen wat je moet doen bij kleine ongelukjes die je kunnen overkomen bij activiteiten, bijvoorbeeld een fikse bloedneus, ademnood of een verstuiking. Daarnaast oefen je ook handelingen, o.a. pleisters plakken op lastige plaatsen. Met de informatie uit deze cursus zul je in het vervolg beter weten wat je moet doen en zul je je zekerder voelen.


Keuzemodule Verantwoord alcohol schenken (IVA)

Om alcohol te schenken behoren verenigingen te beschikken over gekwalificeerd barpersoneel. Tijdens de openingstijden waarop alcohol wordt geschonken moet er altijd een leidinggevende aanwezig te zijn die beschikt over de Verklaring Sociale Hygiëne of een barvrijwilliger die een instructie heeft gevolgd over verantwoord schenken van alcohol. Deze keuzemodule is daarom geschikt voor barvrijwilligers binnen studentenverenigingen, sportverenigingen, wijkverenigingen en kerken.

Tijdens deze keuzemodule krijgen de deelnemers informatie over de effecten en de risico’s van alcohol, de wetgeving rondom alcohol en gaat het om de rol van de vrijwilligers bij bijvoorbeeld de leeftijdsinschatting van jongeren en het voorkomen van risicovolle incidenten.

De module duurt 2 uur en je ontvangt na afloop een certificaat welke geldig is op alle locaties waar jij werkzaam bent.