Project

OV-ambassadeurs

OV-ambassadeurs

Reizen met het openbaar vervoer vraagt bepaalde kennis en vaardigheden. Er is veel veranderd met de komst van de OV-chipkaart en er zijn meerdere vervoerders die het bus- en treinvervoer verzorgen. Senioren vinden het soms lastig om te doorgronden hoe het openbaar vervoer werkt. Vaak zijn ze onzeker omdat ze nog nooit of al langere tijd niet meer met een bus of trein hebben gereisd. Daarom zijn wij als YMCA het OV-ambassadeurs project gestart om het reizen voor senioren toegankelijker te maken in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel.

Inloopspreekuren

Inloopspreekuren worden een aantal keer per jaar in dezelfde gemeente, locatie en op dezelfde tijden gehouden. OV-ambassadeurs beantwoorden vragen over de werking van de OV-chipkaart, over welke abonnementen goed passen op individueel niveau, hoe het beste een reis kan worden gepland en over het meenemen van bijvoorbeeld een rollator. Bezoekers kunnen gewoon binnenlopen.

Proefreizen

Ga mee op proefreis! Samen met OV-ambassadeurs en andere (onervaren) reizigers het OV uitproberen. Deelnemers reizen in een
kleine groep en krijgen persoonlijk uitleg. Geïnteresseerden kunnen zich tijdens een informatiebijeenkomst direct aanmelden bij een OV-ambassadeur. Daarnaast zijn er ook openbare proefreizen. Senioren kunnen zich hiervoor telefonisch of via e-mail aanmelden zonder eerst
een informatiebijeenkomst te hebben bezocht.

 

Wat zijn OV-ambassadeurs?

De OV-ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers. Zij delen hun passie en kennis vrijwillig met leeftijdsgenoten en gaan in op knelpunten die juist senioren ervaren. Zij organiseren het gehele jaar door informatiebijeenkomsten in gemeenten, houden inloopspreekuren, begeleiden proefreizen in groepsverband en geven presentaties op maat bij ouderenbonden en verenigingen.
Op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur staat een overzicht van alle activiteiten.

Openbare gemeentelijke informatiebijeenkomst

In verschillende gemeentes worden deze bijeenkomsten georganiseerd. Bezoekers krijgen hier een presentatie en informatiemateriaal over het reizen met bus en trein, de OV-chipkaart en diverse abonnementen en tarieven. Geïnteresseerden hoeven zich vooraf niet aan te melden en deelname is kosteloos. Gemeenten stellen een goed bereikbare locatie met koffie en thee ter beschikking.

 

Vacature OV-ambassadeur

Word OV-ambassadeur!

OV-ambassadeurs geven uitleg over het openbaar vervoer aan iedereen voor wie reizen met het openbaar vervoer niet vanzelfsprekend is. En aan mensen met specifieke vragen over het gebruik van het openbaar vervoer. Vragen over de OV-chipkaart komen veel voor en ook over het uitstippelen van een reis en het reizen met korting wordt veel gevraagd. Mensen kunnen uitleg krijgen over de kaartautomaat, een routeplanner en het in-en uitchecken.

OV-ambassadeurs zijn er voor deze en andere vragen en maken hiermee de mensen wegwijs in het reizen met het openbaar vervoer. De OV-ambassadeurs zijn werkzaam in de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland.

Een stukje bevestiging, dat had ik net even nodig! Samen met de alleraardigste OV-ambassadeur de informatie die ik had opgezocht doorgelopen. – Marjan, 70 jaar

Naast informatieve activiteiten in groepsverband of individueel, kunnen mensen ook ervaren hoe het is om met het openbaar vervoer te reizen. Dit door in kleine groepen samen met een OV-ambassadeur daadwerkelijk te reizen en uitgebreid op het station te zien waar de informatie te vinden is en hoe een kaartautomaat werkt.

Ongeveer 40 OV-ambassadeurs werken in kleine regioteams met verschillende activiteiten. Deze activiteiten worden samen met de projectmedewerkers vormgegeven.

Als OV-ambassadeur krijgt u training, ondersteuning en begeleiding. We organiseren terugkomdagen waarin alle OV-ambassadeurs hun kennis en ervaringen kunnen delen en waar u op de hoogte wordt gehouden van  recente ontwikkelingen.

U kunt zelf aangeven hoeveel tijd u wilt besteden als OV-ambassadeur. Als richtlijn geldt een minimum tijdsbesteding van 2 dagdelen per maand. OV-ambassadeur is een vrijwilligersfunctie, uiteraard worden reis- en overige kosten vergoed.  

Mogen we u als nieuwe collega begroeten?

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact op via ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl of stel uw vraag via telefoonnummer 038 – 45 40 130. 

We staan u graag te woord.