Project

OV-ambassadeurs

OV-ambassadeurs

Reizen met het openbaar vervoer vraagt bepaalde kennis en vaardigheden. Er is veel veranderd met de komst van de OV-chipkaart en er zijn meerdere vervoerders die het bus- en treinvervoer verzorgen. Senioren vinden het soms lastig om te doorgronden hoe het openbaar vervoer werkt. Vaak zijn ze onzeker omdat ze nog nooit of al langere tijd niet meer met een bus of trein hebben gereisd. Daarom zijn wij als YMCA het OV-ambassadeurs project gestart om het reizen voor senioren toegankelijker te maken in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel.

Inloopspreekuren

Inloopspreekuren worden een aantal keer per jaar in dezelfde gemeente, locatie en op dezelfde tijden gehouden. OV-ambassadeurs beantwoorden vragen over de werking van de OV-chipkaart, over welke abonnementen goed passen op individueel niveau, hoe het beste een reis kan worden gepland en over het meenemen van bijvoorbeeld een rollator. Bezoekers kunnen gewoon binnenlopen.

Proefreizen

Ga mee op proefreis! Samen met OV-ambassadeurs en andere (onervaren) reizigers het OV uitproberen. Deelnemers reizen in een
kleine groep en krijgen persoonlijk uitleg. Geïnteresseerden kunnen zich tijdens een informatiebijeenkomst direct aanmelden bij een OV-ambassadeur. Daarnaast zijn er ook openbare proefreizen. Senioren kunnen zich hiervoor telefonisch of via e-mail aanmelden zonder eerst
een informatiebijeenkomst te hebben bezocht.

 

Wat zijn OV-ambassadeurs?

De OV-ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers. Zij delen hun passie en kennis vrijwillig met leeftijdsgenoten en gaan in op knelpunten die juist senioren ervaren. Zij organiseren het gehele jaar door informatiebijeenkomsten in gemeenten, houden inloopspreekuren, begeleiden proefreizen in groepsverband en geven presentaties op maat bij ouderenbonden en verenigingen.
Op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur staat een overzicht van alle activiteiten.

Openbare gemeentelijke informatiebijeenkomst

In verschillende gemeentes worden deze bijeenkomsten georganiseerd. Bezoekers krijgen hier een presentatie en informatiemateriaal over het reizen met bus en trein, de OV-chipkaart en diverse abonnementen en tarieven. Geïnteresseerden hoeven zich vooraf niet aan te melden en deelname is kosteloos. Gemeenten stellen een goed bereikbare locatie met koffie en thee ter beschikking.