De Zin in YMCA campagne en Maatschappelijke Diensttijd
De ‘Zin in YMCA’-campagne hoort bij de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) van de Rijksoverheid. Als proeftuin voor de MDT helpt YMCA jongeren aan de slag te gaan als vrijwilliger en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. De Rijksoverheid hoopt via de MDT een sterkere samenleving van Nederland te maken.

Jongeren laagdrempelig kennis laten maken met vrijwilligerswerk
Via laagdrempelige klussen zoals vloggen tijdens een clubactiviteit maken de jongeren kennis met vrijwilligerswerk én de YMCA. Want zeg nou zelf, als je eenmaal aan de slag bent gegaan bij je club wil je niet meer weg. Zo leren de jongeren dus niet alleen nieuwe mensen kennen maar ontwikkelen ze ook hun skills, bouwen ze aan hun CV en vergroten ze hun zelfvertrouwen.

Wat gaan de jongeren doen
De korte klussen op de Zin in YMCA website zijn laagdrempelig en leuk. Ze kunnen onze social media een dagje overnemen, een activiteit organiseren bij jullie club, eens meekijken bij een werkgroep van YMCA Nederland of bij YMCA Jeugdwerk een spel bedenken. De jongeren kunnen zelf ook een activiteit bedenken en deze uitvoeren bij de YMCA.

Wist je dat..
Jongeren die al vrijwilligerswerk bij de club doen zich ookaan kunnen melden voor de MDT? Zo hebben ze gelijk een extra vermelding voor op hun CV en kunnen ze meedoen aan de MDT activiteiten. Het verschil tussen eenMDT’er en vrijwilliger is dat de MDT’er bewust bezig is mijn zijn/haar ontwikkeling. De MDT’er kan aangeven wat voor training, cursus of workshops zij wil volgen om zo te ontdekken en te leren voor de toekomst.

Wat betekent het voor jou als groeps- of clubleiding
Als je al nieuwe activiteiten gepland hebt staan of je kunt wel een handje geholpen worden bij de groepen dan kun je de korte klus of vacature sturen naar janine@ymca.nl. Janine zal de klus in de vacaturedatabase van Zin in YMCA plaatsen. We kunnen de vacature ook promoten via de Zin in YMCA Instagram. Volg je ons trouwens al?

MDT, jij doet toch ook mee?
Heb je iemand die het MDT-traject volgt bij jouw club dan heeft deze persoon wel een mentor nodig. De mentor kan iemand zijn van de club die wat ervaring en affiniteit met begeleiden van jongeren heeft. De YMCA jeugdwerkconsulent kan ondersteunen hierin. Als mentor kun je ook training krijgen over het begeleiden van jonge vrijwilligers.

In Friesland gaan we nog wat verder
YMCA Jeugdwerk consulente Janine sprak tijdens de regiovergadering in Friesland met wat enthousiaste vrijwilligers. “Ik kreeg de indruk dat er steeds meer 16+ groepen komen en het lijkt ons leuk om samen te kijken hoe we dit verder kunnen laten groeien.”

“Jongeren in Friesland weten zelf heel goed wat ze willen, deze eigenschap kunnen we inzetten om de clubs nog leuker te maken” zegt Janine van YMCA Jeugdwerk. Het lijkt ons tof om een avond te organiseren waarop de 16+ers bij elkaar komen om nieuwe activiteiten te bedenken die ze zelf ook gaan uitvoeren. Helemaal vóór en dóór jongeren dus. De YMCA jeugdwerkers staan natuurlijk klaar om te helpen 😉

Wat gaan we doen
De jongeren gaan zelf aan de slag om nieuwe activiteiten te bedenken, promoten en uitvoeren. Leuke nieuwe activiteit én exposure voor je club. Heb je zin om mee te doen of ken je iemand in je club die het leuk zou vinden? Stuur dan een mail aan janine@ymca.nl