Spiegelbeeldig eigenwijs is een avondvullend programma van de YMCA. Het is gevuld met verschillende spellen en werkvormen. Het brengt jongeren en hun leiding dichterbij zichzelf en elkaar.

Iemand van de YMCA regelt de praktische zaken op de avond. Hierdoor heb je als leiding de ruimte om echt iets samen te doen met de groep. De werkvormen die gebruikt worden zijn niet belerend of opdringerig. Ze scheppen alleen de voorwaarden om op een creatieve manier naar jezelf en de ander te kijken.

Het eerste deel van de activiteit gaat over communicatie. Hoe zit het in elkaar? Hoe spreek je? Hoe luister je? Dit alles op een korte en duidelijke manier verteld.  Vervolgens richten we ons op emotie. Maak je niet druk, dit is minder zweverig dan het klinkt. Het gebeurt op een komische manier met een lekkere beat op de achtergrond. Toch oefenen jullie hier om emoties te herkennen en van elkaar over te nemen. Dit komt goed van pas als je elkaar beter wilt leren kennen.

Bij het tweede deel van de activiteit zoeken jullie samen meer de diepgang op. Doormiddel van verschillende miniworkshops gaan jullie jezelf en de ander op een positieve manier een spiegel voorhouden. Kijken naar je eigen talenten en die van de ander. En hoe reageer jij dan in bepaalde situaties? Ook is er ruimte om te kijken naar je eigen geloof en dat van de ander. Hierdoor leer je elkaar als groep beter kennen en wordt het makkelijker om, ook na deze avond, af en toe goede gesprekken te hebben.