Actueel

Als jeugdwerkadviseur ondersteunt Janine vrijwilligers die lokaal het jeugdwerk uitvoeren. Hiervoor geeft en ontwikkelt zij trainingen en coördineert zij meerdere activiteiten voor jongeren zoals Y-adventure en Jongeren Aan Zet. De ontwikkelingen in de maatschappij houden haar bezig en in haar rol als jeugdwerkadviseur wil zij clubleiding uitnodigen om mee te denken en te discussiëren.

Wat zullen we voor de volgende bijeenkomst gaan doen?

Misschien wordt deze vraag regelmatig door jou uitgesproken. Google heeft veel ideeën, maar vaak moet hiervoor ook wel het nodige worden voorbereid of uitgezocht. Als je het de kinderen en jongeren zelf vraagt komen al snel de ideeën zoals zwemmen, karten & laser gamen voorbij. Natuurlijk hartstikke leuke activiteiten, maar qua kosten en vervoer is dit niet altijd te realiseren,  daarnaast heb je als club ook wel de visie om “iets van zingeving” te creëren tijdens de clubavond.

Ik ben het woord zingeving eens gaan googelen, met één druk op de knop staan er zo 7 verschillende definities onder elkaar. De definitie die mij het meest aansprak is de volgende “De wijze waarop een individu ernaar streeft zelfstandig oordelen te vellen en zin te geven aan zijn eigen bestaan. Zingeving verwijst naar het vormen van mensen om kritisch te leren denken en oordelen vanuit een verantwoording (het articuleren van een eigen opvatting) t.a.v. een specifieke ethiek binnen een culturele context”*.

Voor mij is deze zin één van de redenen waarom jeugdwerk zo belangrijk is, waarom het zinnig is! Door jongeren samen te brengen en ze de ruimte te geven om met elkaar in gesprek te gaan, kunnen wij ze uitdagen om over verschillende thema’s in gesprek te gaan. De mening van anderen kunnen jou aan het nadenken zetten. De ruimte voor ieders mening zonder dat hier een oordeel over gegeven wordt, is belangrijk voor tieners en jongeren om te leren dat je een eigen mening mag hebben. Deze manier van contact met elkaar helpt bij de identiteitsvorming van jongeren. Als ik die kant nu op ga dan komen we meteen bij een nieuw onderwerp, laat ik dat maar voor een volgende keer bewaren.

Voor mij is een bijeenkomst met jongeren nuttig wanneer ze samen in gesprek zijn geweest, maakt niet uit over welk onderwerp. Dit kan ontstaan wanneer je naar een zwembad gaat, maar soms kun je dit ook meer sturen door een activiteit met een thema te pakken. Over bepaalde thema’s hebben we gerichte Spelkoffers ontwikkeld, waardoor je qua voorbereiding weinig hoeft te doen. Laat hieronder in een reactie weten wat zingeving voor jou betekent. Wanneer voelt voor jou als clubleiding een bijeenkomst nuttig? Van welke gebeurtenissen met de jongeren krijg jij energie?

*Bron: Zingeving – 7 definities – Encyclo 22-3-2023

1 reactie

  1. Wat een mooie collumn heb je geschreven Janine! Sowieso word ik al helemaal blij van jouw foto, wat sta je daar stralend op! Zingeving.. zo daar moet ik wel even over nadenken hoor. En ik ben geen clubleider, maar goed een reactie kan geen kwaad lijkt mij. Ik wil graag me nuttig voelen, van toegevoegde waarde zijn, mijn stem laten klinken. Op het moment ben ik met een korte cursus Ontdek je stem! bezig. Heel leuk en interessant wat voor klanken je in je hebt en die tot uiting mag geven. Jongeren zijn volop in ontwikkeling. Op weg naar het volwassen leven met alle verplichtingen en verantwoordelijkheden. Ze zijn op zoek naar wie ze zijn en wat voor plek ze in deze wereld hebben. Het lijkt mij erg essentieel om jongeren daar de kans voor te geven en dat ze ook mogen weten dat ze daar genoeg tijd voor hebben. Soms kan het voelen alsof je heel snel moet, terwijl zo gemakkelijk is het niet om erachter te komen wat voor zin het allemaal heeft. Just enjoy the ride! 😉

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Post comment