Actueel

Column Janine Eerland – Jeugdwerkadviseur bij YMCA Noord-Oost.

Als jeugdwerkadviseur ondersteunt Janine vrijwilligers die lokaal het jeugdwerk uitvoeren. Hiervoor geeft en ontwikkelt zij trainingen en coördineert zij meerdere activiteiten voor jongeren zoals Y-adventure en Jongeren Aan Zet. De ontwikkelingen in de maatschappij houden haar bezig en in haar rol als jeugdwerkadviseur wil zij clubleiding uitnodigen om mee te denken en te discussiëren.

“Structuur aanbrengen in chaos” is iets waar ik elke week mee bezig ben. Naja, chaos is een groot woord, in mijn beleving is het geen chaos. De beleving van anderen daarentegen is wel wat anders. Ik doe veel dingen tegelijk. Niet ideaal en timemanagement-technisch gezien ook helemaal niet efficiënt (ja, eigenlijk hoor je hier mijn manager praten 😊). Het zal altijd mijn leerdoel blijven om meer gefocust met mijn taken bezig te zijn. Maar toch… de manier hoe mijn hoofd werkt, daar ben ik ook blij mee! Snel schakelen, oplossingen bedenken en flexibiliteit past écht bij mij.

Wanneer ik met jongeren werk is het juist fijn dat mijn hoofd niet aan structuur denkt. Tijdens een bijeenkomst met jongeren ben ik met hen in gesprek en probeer ik te luisteren naar wat ze zeggen. Dit is ook de essentie van sterk jeugdwerk, met de jongeren in contact zijn en ze ondersteunen waar nodig. Ik kan bedenken wat ze nodig hebben, maar het gaat erom dat ze zelf ontdekken wat ze nodig hebben en belangrijk vinden. Om ze hierin te ondersteunen is het mijn taak om écht te luisteren en de juiste vragen te stellen. Ergens ben je dan ook aan het helpen om structuur aan te brengen in de chaos, want zo voelt het leven wel voor een puber! Alles is één grote chaos en hoe ga je daar dan mee om? Hoe ik dat doe? De chaos omarmen, voordelen ervan zien en soms hulp vragen als ik door de bomen het bos niet meer zie!

Nog even terugkomend op het écht luisteren naar jongeren; lees het boek ”Harthorend” van Harry van de Pol eens! Een boek vol inspiratie, tips en trucs wat écht luisteren is en hoe je dit kan doen. Omdat het zo belangrijk is in het jeugdwerk hebben wij een training ontwikkeld voor vrijwilligers in het jeugdwerk over écht luisteren. Interessant voor iedereen die wel eens in gesprek is met iemand anders, of dat meer zou willen!

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Post comment