Daar gaan we weer… nieuwe maatregelen tegen de coronapandemie die we maar niet lijken te verslaan.
De vragen komen weer tussen vrijwilligers onderling: Wat betekent dit voor ons? Wat mag er wel en wat mag niet? En natuurlijk heeft iedereen andere gedachten bij de maatregelen.
Met de maatregelen die de overheid op 26 november afkondigde kunnen de activiteiten overdag doorgaan. Ook het verplaatsen van avond naar overdag of weekend is een optie. En daar zijn wij, maar vooral ook de jongeren ontzettend blij mee. Kinderen en jongeren moeten zorgeloos kunnen leven. Als je jong bent is het zó belangrijk om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Kinderen en jongeren identificeren zich met elkaar doordat ze op hetzelfde sociale, cognitieve en emotionele ontwikkelingsniveau zitten. Hierdoor begrijpen ze elkaars gedachten en emoties en vinden ze daarin support, geborgenheid en bondgenootschap.
Hier kom ik graag! (Joshua, 10 jaar)
“Hier kom ik graag!” Dat is wat de 10-jarige Joshua zegt als hij meedoet met een activiteit in de Zwolse wijk Westenholte. “Het is leuk dat ik hier alle kinderen ken, het zijn mijn vriendjes.”
Bij de activiteiten die in de wijken en bij de groepen gedaan worden door vrijwilligers en stagiaires zien en horen we dit graag! Ook het delen van de activiteiten op de sociale media geeft een positieve vibe! En het werkt inspirerend. De spokentocht in de regio YMCA Mid Fryslân; de ingehouden adem bij een Jengatoren; het kampvuur bouwen & het Zweeds renspel in Heino. Allemaal activiteiten waar kinderen en begeleiding blij van worden en met een goed gevoel aan meedoen en op terugkijken!
Het YMCA magazine Inclusief heeft een rubriek ‘Groep onder de loep’. Jeugdwerk Wijnjewoude is hierin aan het woord. Sterk naar voren komt de verbinding die met elkaar gemaakt wordt. “Leren elkaar waarderen. Dit is een boodschap die voor iedereen belangrijk is, of je nou wel of niet bent opgevoed met het christendom.” Het hele artikel lees je in de eerstvolgende Inclusief.
Contact met leeftijdsgenoten speelt een grote rol bij het aanleren van waarden en normen. Deze invloed is minstens zo groot als die van de opvoeding thuis en op school. Doordat een kind of jongere graag de vriend van iemand wil zijn die hij bewondert, zal hij zich automatisch gaan aanpassen om te lijken op die ander. Op die manier is de kans namelijk groter dat er een vriendschap zal ontstaan. Hiermee vormt de ontwikkeling van vriendschappen dus ook een enorm belangrijke stap in de ontwikkeling van de eigen identiteit, sociale vaardigheden en ook inzicht in de standpunten en meningen van andere personen. En dat alles door te spelen en om te gaan met andere kinderen of jongeren!
De ontmoeting blijven faciliteren is een uitdaging in deze pandemie, maar wel van groot belang! Het geeft kinderen en jongeren een toekomst in een maatschappij waarin goed ontwikkelde sociale vaardigheden van levensbelang zijn!