Bekijk de ingrediënten hieronder
Sterk jeugdwerk ontstaat als je de 7 ingrediënten goed in balans hebt. We helpen je alvast op weg. Onder elk ingrediënt geven we je een paar tips zodat je zelf gelijk aan de slag kunt. Wil je het liever samen doen? Dat kan ook. Kijk onderaan deze pagina voor de mogelijkheden.

Ingrediënt 1: Je voelt je er thuis
Of je je ergens thuis voelt hangt af van diverse factoren.
Bedenk maar eens welke invloed de volgende factoren op jou hebben en kijk daarna eens hoe dit bij jullie binnen het jeugdwerk is opgezet.
- Inrichting: ruimte, gezelligheid, veiligheid, sfeer, hygiëne, netheid.
- Bereikbaarheid: plek goed te bereiken zowel met de auto voor ouders en op de fiets voor de kinderen die zelfstandig komen.
- Sfeer: brengt de plek al een bepaalde sfeer met zich mee? Bijvoorbeeld schoolgebouw, wijkcentrum of kerk? Kun je daar juist gebruik van maken of is het storend?
- Imago: brengt de plek al een bepaald imago met zich mee? Heeft dit een positieve of negatieve invloed?
- Sociale veiligheid: er wordt niet gepest, iedereen is welkom en je mag zijn wie je bent.
Tips om een plek te creëren waar iedereen zich thuis kan voelen
- Volg een training rond het herkennen en omgaan met pestgedrag.
- Volg een speltraining met kennismakingsspelletjes, teambuildingsspelen en energizers
- Leen en speel een van de volgende koffers:
- Doe mee met de activiteit op aanvraag:
Ingrediënt 2: Iedereen is welkom
"Ja hoor, iedereen is welkom bij ons," zeggen jullie dat ook?
Je bent niet alleen hoor. Bijna alle groepen roepen altijd direct ‘ ja hoor, iedereen is welkom bij ons’. Maar als we verder kijken en vragen is dat niet altijd het geval.
Op zich is het ook niet erg wanneer je je richt op een bepaalde doelgroep, als je het maar een bewuste keuze is.
Nodig je alle jeugd uit de buurt uit voor je activiteiten of maak je een selectie? Zo ja, op basis waarvan selecteer je?
Je welkom voelen heeft ook te maken met:
- Hoe ontvang je de jeugd?
- Is er even aandacht voor iedereen? Op welke manier doe je dat?
- Staat de deur van je locatie uitnodigend open, is je ruimte schoon en opgeruimd?
- Er mogen zijn zoals je bent. Let op dat kinderen/jongeren die er anders uitzien of zich gedragen als het gros, daar niet op aan gesproken of aangekeken worden. Let op dat kinderen/jongeren met een beperking ook door de groep worden opgenomen.

Tips om een plek te creëren waar iedereen welkom is
- Zorg dat je bij binnenkomst even contact hebt met iedereen persoonlijk. Dat kan bijvoorbeeld door iedereen een hand te geven of even de naam van de persoon te noemen, of even oogcontact te maken.
- Volg een cursus Moeilijk Gedrag, hierin leer je o.a. hoe je omgaat met kinderen met een beperking en ook hoe je een beperking van iemand bespreekbaar maakt in een groep.
- Doe eens een activiteit over anders zijn of andere culturen. Bijvoorbeeld de Spelkoffers:

Ingrediënt 3: Aandacht voor elkaar
Erkenning krijgen is een belangrijk aspect om je een compleet mens te voelen.
Om je een compleet mens te voelen heb je erkenning nodig van anderen en van jezelf, dit geldt ook voor kinderen en jongeren. Erkenning geef je iemand door hem/haar aandacht te geven en naar iemand “echt” te luisteren.
Hebben jullie aandacht voor elkaar? Is er ruimte om te luisteren naar verhalen? Nodig je daar toe uit? Test het eens door: van een kind/jongere uit je groep op te schrijven wat je van hem of haar weet? En eventueel ook van elkaar. Voor de teambuilding is het ook erg belangrijk dat er ruimte en aandacht voor elkaar als vrijwilligers is.
Erkenning voor jezelf heeft te maken met zelfvertrouwen en zelfbeeld. Als vrijwilliger in het jeugdwerk kun je kinderen en jongeren helpen om zelfvertrouwen op te bouwen door ze positief te stimuleren en verantwoordelijkheid te geven. Complimenten geven over iemands uiterlijk en gedrag stimuleert een positief zelfbeeld.
Tips om een plek te creëren waar echt aandacht is voor elkaar
Volg de cursus: Echt luisteren, hoe doe je dat?.
Volg de cursus: Omgaan met kinderen.
Volg de cursus: Omgaan met Tieners.
Organiseer met ons een avond rondom de werking van het Puberbrein.
Ga eens met je groep in gesprek met behulp van een Spelkoffer, bijvoorbeeld de koffers:
Neem contact op met de jeugdwerkers, leg je vraag voor en kom tot ondersteuning op maat.
Ingrediënt 4: Samenwerken aan één doel
Samenwerken geeft een gevoel van saamhorigheid, erbij horen, sterk zijn, betrokken zijn op elkaar.
Door te werken aan een gemeenschappelijk doel geeft samenwerken ook het gevoel dat je bijdraagt aan een groter geheel, dat je belangrijk bent als schakel in het geheel, dat je van betekenis bent.
Dit zijn belangrijke elementen voor het vormen van sterk jeugdwerk.
Het doel hoeft niet groot te zijn, maar moet wel voor iedereen duidelijk zijn. Het is van belang om dit regelmatig te noemen, zodat iedereen steeds gefocust is op waar je met elkaar aan werkt. Het geeft een kick als je uiteindelijk samen het doel hebt behaald! Stel haalbare doelen en eventueel subdoelen. Geef iedereen een rol in het proces die bij hem/haar past. Laat mensen dingen doen waar ze warm van worden en energie van krijgen. Van de vervelende klussen pak je allemaal een stukje.

Tips om een plek te creëren waar we samenwerken aan één doel
- Doe gezamenlijk een activiteit, bijvoorbeeld De vurige vlammentocht van de YMCA of sluit je aan bij een sporttoernooi of bij Y-games. Deze Events worden georganiseerd door de YMCA.
- Zet je in voor een goed doel, bijvoorbeeld de Solidariteitsactie YMCA.
- Volg samen een cursus Doelgerichte spelen of Besturen.
- De Spelkoffer Wie is de mol, en de activiteit Expeditie Robinson passen hier ook goed bij.

Ingrediënt 5: Talenten ontdekken en gebruiken
Maak bewust tijd om talenten te ontdekken.
Elk mens heeft talenten, soms is het een uitzonderlijk talent dat direct opvalt maar vaak zijn het talenten die minder snel opvallen. Daarom is het belangrijk dat je bewust kijkt om juist deze talenten te ontdekken.
Ga met elkaar eens al je deelnemers bij langs en probeer te benoemen waar hij/zij goed in is. Bedenk daarna eens hoe je dit kind/jongere kan stimuleren om dit talent in te zetten binnen jullie activiteiten.
In veel gevallen hebben mensen nog nooit ontdekt dat ze ergens talent voor hebben, omdat er simpel weg nog nooit een situaties is geweest waarin er een beroep gedaan werd op hun talent. Je kunt kinderen en jongeren helpen om hun talenten te ontdekken door allerlei verschillende activiteiten aan te bieden en ze te vragen bepaalde taken of rollen hierbinnen op zich te nemen.
Voorbeeld: door iemand in te zetten bij het organiseren van een onderdeel kan deze persoon ontdekken of hij/zij kan organiseren.
Tips om een plek te creëren waar talenten ontdekt en benut worden
Leen het Kwaliteitenspel van de YMCA. We hebben deze ook in een tiener-/jongereneditie.
Doe mee met YMCA Stars waarin kinderen/jongeren hun talenten mogen laten zien.
Vraag de activiteit ‘In the picture’ aan
Gebruik de volgende Spelkoffer: Kijk naar je eige.
Ingrediënt 6: Plezier hebben
Plezier hebben is belangrijker dan hoe goed je het doet.
In onze maatschappij speelt presteren een belangrijke rol. Kinderen en jongeren moeten presteren op school, op de sportclub, in hun baan, enzovoort.
In het jeugdwerk willen we juist een omgeving creëren waar niet de druk van presteren heerst. Al te vaak bepalen anderen hoe je moet zijn, wat je moet doen en hoe je je dient te gedragen. In het jeugdwerk willen we kinderen en jongeren uitdagen om te ontdekken wie je nu eigenlijk bent, of wie je zou willen zijn. Waar loop je warm voor, wat geeft jou zin in je leven, waar kun jij van genieten (gewoon omdat het mag), waar droom je van?
Bij de activiteiten van de YMCA staat niet degene die goed kan zingen op het podium,maar degene die zich heel graag eens een popster wil voelen. We volleyballen niet om te winnen, maar omdat we lol hebben met elkaar en actief bezig zijn. Hier word je dus niet uitgelachen omdat je niet goed presteert, maar word je juist aangemoedigd om dat te doen wat je leuk vindt!

Tips om een plek te creëren waar plezier gemaakt wordt
- Het is belangrijk dat jullie als vrijwilligers je hiervan bewust zijn. Je kunt elkaar hierbij helpen door dit punt eens op de agenda te zetten voor een vergadering. Maar je kunt natuurlijk ook voor jezelf eens nagaan of het bij jullie in de praktijk ook echt zo is dat plezier hebben belangrijker is dan presteren.
- Doe mee met onze sporttoernooien op het gebied van voetbal en volleybal.
- Vraag een Spelkoffer aan zoals bijvoorbeeld:

Ingrediënt 7: Mensen met passie
Mensen met passie stralen energie en enthousiasme uit.
Hierdoor worden ook anderen aangestoken en weten ze anderen te motiveren. Vrijwilligers met passie zijn gedreven en werken met een doel voor ogen. Kortom ze zijn van ontelbare waarde voor je jeugdwerk.
Maar hoe zorg je ervoor dat mensen met passie gaan werken?
- Door de juiste mensen op de juiste plek in te zetten. Zet mensen daar in waar ze goed in zijn en blij van worden.
- Door een duidelijk doel/missie te hebben. Weet waarvoor je het doet.
- Door goede randvoorwaarden te scheppen. Zoals: het bieden van training en begeleiding, het uitspreken van waardering, te werken aan onderlinge verbondenheid en praktische zaken goed te regelen.
- Door er voor te zorgen dat alle zeven ingrediënten ook voor de vrijwilliger gelden.
Tips om een plek te creëren waar mensen met passie graag zijn
Bespreek dit onderwerp samen, eventueel onder begeleiding van één van onze jeugdwerkconsulenten
Ga regelmatig in gesprek met je vrijwilligers over de taken die ze uitvoeren, hoe het gaat en of ze er plezier aan beleven.
Geef dingen die goed gaan en jullie met elkaar bereikt hebben aandacht, vier deze momenten!

Ga aan de slag met het recept voor sterk jeugdwerk

Zelf aan de slag
Als je kijkt naar de 7 ingrediënten kun je zelf aan de slag door te kijken in hoeverre en hoe je het ingrediënt toepast binnen je jeugdwerk. Vervolgens kun je kijken waar ruimte voor verbetering is en er een actieplan voor bedenken.
Blijf niet te lang nadenken. Door in actie te komen krijg je duidelijkheid. Kom je er toch niet uit? Stuur ons even een berichtje dan kijken we met je mee.
Met begeleiding aan de slag
Je kunt het natuurlijk alleen doen, het hoeft alleen niet! We helpen je graag bij het inventariseren van verbeterpunten en maken met jou een plan hoe je jullie jeugdwerk kunt verbeteren. Tijdens het implementeren coachen we je. Elk jaar kunnen we tien groepen/plaatsen intensief begeleiden. Wil je meer weten? Neem contact op met de jeugdwerker in jouw buurt.


Samen aan de slag
Met de interactieve ‘wat maakt jeugdwerk sterk’ workshop komen we naar je toe. Samen met de vrijwilligers van je groep/plaats gaan we een avond samen aan de slag.
Ons motto is ‘enthousiast, doordacht en actief.’ Dat herken je ook in deze workshop. We maken een bondig plan en gaan dan snel aan de slag.
Stuur een mail naar noordoost@ymca.nl of bel naar 038-4540221 om de workshop in te plannen.