Plezier hebben is belangrijker dan hoe goed je het doet

In onze maatschappij speelt presteren een belangrijke rol. Kinderen en jongeren moeten presteren op school, op de sportclub, in hun baan, enzovoort. In het jeugdwerk willen we juist een omgeving creëren waar niet de druk van presteren heerst. Al te vaak bepalen anderen hoe je moet zijn, wat je moet doen en hoe je je dient te gedragen. In het jeugdwerk willen we kinderen en jongeren uitdagen om te ontdekken wie je nu eigenlijk bent, of wie je zou willen zijn. Waar loop je warm voor, wat geeft jou zin in je leven, waar kun jij van genieten (gewoon omdat het mag), waar droom je van?

Bij de activiteiten van de YMCA staat niet degene die goed kan zingen op het podium,maar degene die zich heel graag eens een popster wil voelen. We volleyballen niet om te winnen, maar omdat we lol hebben met elkaar en actief bezig zijn. Hier word je dus niet uitgelachen omdat je niet goed presteert, maar word je juist aangemoedigd om dat te doen wat je leuk vindt!

Tips:

* Het is belangrijk dat jullie als vrijwilligers je hiervan bewust zijn. Je kunt elkaar hierbij helpen door dit punt eens op de agenda te zetten voor een vergadering. Maar je kunt natuurlijk ook voor jezelf eens nagaan of het bij jullie in de praktijk ook echt zo is dat plezier hebben belangrijker is dan presteren.

* Doe mee met onze sporttoernooien op het gebied van voetbal en volleybal.

* Vraag een Spelkoffer aan zoals bijvoorbeeld het Patattenspel, het Postbodespel of Leuk is raar.