Verdiepende trainingen
Dit zijn trainingen voor vrijwilligers die meer willen weten over allerlei onderwerpen. Elk onderwerp bestaat uit meerdere modules welke één dagdeel beslaan.
Aanbod:
Ga jij starten als kampstaf of ben je al een ervaren kampstaf? Dan is deze training bestaande uit modules rondom kampmanagement, veiligheid, samenwerken en presenteren echt iets voor jou. Na het volgen van deze modules ben jij helemaal klaar om een kinder- of tienerkamp te begeleiden.
Trainingsinhoud
- Kampmanagement
- Veiligheid op kamp
- Financiën op kamp
Pesten of plagen
Plagen is gelijkwaardig, niet altijd prettig, maar de geplaagde is in staat het volgende moment terug te plagen. Pesten is ongelijkwaardig, de gepeste hoort er niet meer bij en pesten vernietigt de sfeer voor de dader, het slachtoffer, de groep en de leiding. Hoe pak je pestgedrag aan? En hoe zorg je ervoor dat plagen niet uitmondt in pesten?
Kinderen, mij een zorg!
Soms zie je iets bij kinderen, waardoor je alarmbellen gaan rinkelen. Het kan gaan om een vorm van kindermishandeling. Maar wat kun jij als vrijwilliger nu doen in zo’n situatie, wat is je pedagogische verantwoordelijkheid? In deze training gaan we in op het signaleren en doorverwijzen.
Moeilijk gedrag in de groep
Wat vind jij moeilijk gedrag? Vinden anderen dat ook? Je zult merken dat iedereen z’n eigen allergie heeft en dat je hier op een positieve manier gebruik van kunt maken. In deze training gaan we dieper in op het ontstaan van moeilijk gedrag, wat kun je tegenkomen en hoe kun je reageren. Natuurlijk is er ook ruimte voor inbreng van eigen situaties.
Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)
Wanneer je als vrijwilliger achter de bar staat en alcohol verkoopt, dan is het goed om meer te weten over de effecten en regelgeving rondom alcohol. Dit is een verplichte instructie voor barvrijwilligers vanaf 16 jaar en wordt daarom ook afgesloten met een erkend certificaat van het Trimbos.
Alle kinderen veilig
Als vrijwilliger heb je veel contact met kinderen. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over een kind. Maar hoe weet je nou of een situatie echt zorgwekkend is? En wat kun je doen?
Leer hoe jij het verschil maakt in deze gratis online cursus
Puberbrein
We duiken met elkaar in het brein van pubers. Waarom reageren pubers soms zo ‘overdreven’? Waarom zitten ze zoveel op hun kamer? Wanneer je begrijpt hoe het in het hoofd werkt kunnen we daarna deze informatie omzetten in acties. Hoe kunnen we tieners inspireren en motiveren? Wat kan jij als leiding doen om écht met tieners in contact te zijn en te blijven?
Programmeren
Communicatiestijlen
Soms werk je voor je gevoel goed samen en toch versta je elkaar niet. Waarom is iemand zo traag of juist zo kortaf? Waar is het goed voor dat je zulke harde humor gebruikt of steeds over problemen hebt? Het antwoord ligt misschien wel in de communicatiestijl die iemand het liefst gebruikt. In deze workshop gaan we er verder op in en leer je de andere stijlen herkennen en gebruiken.
Teambuilding
Echt luisteren
Als vrijwilliger heb je ook een signalerende taak waarbij je kijkt en luistert naar dat wat jeugd bezighoudt. Maar hoe pak je dit nu aan? Wat hoor je als je echt luistert naar dat wat kinderen, tieners en jongeren vertellen? En waaraan kun je nog meer aflezen wat ze nou echt bedoelen? In deze training maken we gebruik van de luisterthermometer en oefenen we samen het luisteren zonder (voor)oordeel. En je zult zien dat je dan veel meer hoort dan voor deze training.
Groepsdynamica
Zet een groep mensen bij elkaar en er ontstaat een boeiend proces. Welke fases doorlopen ze? En hoe kan je hier als begeleider goed mee omgaan of juist gebruik van maken? Kent een groep elkaar net, dan ga je andere dingen doen dan als een groep elkaar al langere tijd kent. Door de juiste spellen in te zetten kan je een groepsproces sturen, maar hoe weet je welke kant je ze heen zou moeten sturen? Dit soort vragen komen aan bod binnen deze workshop.
Doelgericht spelen
Spel kun je goed gebruiken om een bepaald doel te bereiken. In deze training laten we je ervaren hoe je met spel de groep bijvoorbeeld hun energie kwijt kunt laten raken of ze meer leert samen te werken. Voor het behalen van deze doelstellingen leer je een heleboel nieuwe spelen die je ook allemaal mee krijgt in een spelmap.
Kleine /Grote spelen
Samen spelen zorgt voor veel plezier en een gezellige sfeer. In deze training leer je spelletjes die je kunt gebruiken voor als je even een momentje over hebt, maar je kunt er ook een hele bijeenkomst mee vullen. De spelbeschrijvingen van de spelen krijg je mee.
Doe een nieuwe aanvraag

Alle trainingen zijn praktisch en concreet. Na afloop kun je het geleerde meteen toepassen in de praktijk.
De trainingen worden gegeven door speciaal daarvoor opgeleide trainers. Iedere deelnemer krijgt bij elke training achtergrondinformatie om nog eens na te lezen.
Alle trainingen worden, als je minimaal 8 deelnemers hebt, bij jullie in de plaats gegeven. Kom je niet aan dit aantal deelnemers, geef dit dan aan ons door. Wij kijken dan of er in de buurt nog groepen zijn die we kunnen benaderen zodat jullie de training samen kunnen volgen.
Mis je een bepaalde training of workshop in ons aanbod? Neem contact met ons op. We denken graag in mogelijkheden. Wie weet kunnen we jouw idee toevoegen aan ons aanbod.

YMCA Trainingen
We waarderen je inzet als vrijwilliger en ondersteunen je graag met een training.
Als vrijwilliger besteed je een deel van je tijd aan het Jeugdwerk en daar wil je ook graag iets voor terugkrijgen. Je wilt je graag ontwikkelen om zo je taak binnen het jeugdwerk beter uit te voeren en hierdoor meer plezier te beleven.
YMCA heeft hiervoor een trainingsaanbod ontwikkeld dat uitdagend is voor elke vrijwilliger; of je nu een kinderclub begeleidt, kampstaf bent of een bestuursfunctie hebt. We gaan uit van de kwaliteiten van de deelnemers en nemen deze als uitgangspunt om verder te kunnen groeien.
Wil je overleggen welke training het beste bij je past? Stuur ons een bericht , dan helpen we je kiezen.